top of page

Gildehuizen doet aangifte van kindermishandeling

Vanwege de ernstige en weerzinwekkende aflevering van “kaal of kammen” die zondag jl werd uitgezonden, het verplicht eten van menselijke poep, deed Gildehuizen aangifte vanwege kindermishandeling (art. 247:BW). Ook is aan de ombudsman van de NPO gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken. Helaas is het niet mogelijk om het (vermoeden van) een ernstige integriteitschending als een externe partij te melden bij het CIPO, de commissie integriteit van de publieke omroep. Wel is de aangifte en de klacht ter kennis gebracht van de vaste Kamercommissies van Justitie en Veiligheid.

 

In de uitzending van zondag jl. worden 13 en 14 jarige kinderen, in een dwangbuis gehesen, om uit poepluiers met hun mond puzzelstukjes uit menselijke uitwerpselen te eten. De spelshow kent geen winnaars maar de verliezer wordt door een van zijn vrienden kaalgeschoren. Deze zgn. schandstraf stamt uit de 17e eeuw en lijkt geijkt op het kaalscheren van moffenhoeren en ontgroeningen bij het studentencorps. Dat hierbij kinderen als slachtoffer worden geportretteerd is het belangrijke verschil dat de basis is voor de aangifte tegen programmamakers en ouders.

 

Opmerkelijk is dat het programma zich klaarmaakt voor een vijfde seizoen, waarin titels als “smerig haar eten van Oma” en “Bruidstaart met beestjes” als weerzinwekkende hoogtepunten op de site worden uitgevent. Gildehuizen is van opvatting dat hier aan jeugdige kinderen grensoverschrijdend pestgedrag als een voorbeeld wordt gesteld. Het morele kompas van de publieke omroep verliest het hier van de drang om de kijkcijfers. Aan de tweede kamer wordt de suggestie gedaan om de machtspositie van programmamakers ten minste t.o.v. minderjarigen in te perken. Bij de AVROTROS was alleen de telefoniste beschikbaar voor commentaar.

bottom of page