top of page

Openbaarheid en openheid bij de Gemeente Den Haag
Gildehuizen boekt eerste successen

Hoe het begon

 

Het Gezelschap van Gildehuizen heeft een paar jaar geleden een WOB verzoek ingediend om alle WOB verzoeken die bij de gemeente Den Haag zijn ingediend in 2019 en 2020 en de antwoorden van de gemeente Den Haag openbaar te maken. Met als doel om Den Haag te stimuleren om net als bijvoorbeeld Amsterdam e.e.a. overzichtelijk te presenteren op de site van de gemeente.

Eigenlijk kunnen er geen obstakels zijn. Blijkbaar is de noodzakelijke software bij de overheid aanwezig. Het plaatsen van deze informatie op de eigen site kan ook de moeite niet zijn. In tegendeel dat is aanmerkelijk effectiever en efficiënter dan elke individuele WOB-verzoeker individueel antwoord te geven.

 

Het resultaat

 

Eindelijk is het zover. Sinds enkele maanden zijn de Wob-verzoeken en de antwoorden openbaar. Vaak zijn de gegevens van de indiener zwart gelakt. Terwijl in bijbehorende stukken wel persoonlijke gegevens worden getoond.

 

Enfin, het begin is er. Een mijlpaal voor het pro deo werk van Gezelschap van Gildehuizen. Wij gaan onverdroten verder om openheid en openbaarheid in het lokale bestuur te stimuleren.

bottom of page